Jakie dania cateringowe są najpopularniejsze?
Przygotowanie dużej imprezy – firmowej lub rodzinnej – to trudne zadanie, które wymaga dużych wysiłków. Nic więc dziwnego, że coraz popularniejszą opcją staje się wykorzystanie profesjonalnego cateringu. Czym powinien się on wyróżniać? I jakie dania są najpopularniejsze?
Czym wyróżnia się profesjonalny catering?
Wybierając firmę, która dostarczy dla nas catering, ważne jest zwrócenie uwagi na profesjonalizm, a także na jakość i estetykę dań.
Najważniejsze elementy to m.in.:
- przestrzeganie wysokich standardów higieny,
- dbałość o przygotowanie pysznych, ale i zdrowych potraw,
- przykładanie wagi do wyglądu posiłków,
- dopasowanie menu do wybranej uroczystości i do potrzeb zaproszonych gości.
W zależności od okoliczności menu może być tradycyjne, oparte na daniach, które goście dobrze znają lub nowoczesne, czyli złożone z zaskakujących połączeń składników.
Jakich dań nie może zabraknąć przy organizacji cateringu?
Jakie dania sprawdzają się najlepiej? Na imprezach rodzinnych królują dania ciepłe, w tym dobrze znane zupy, takie jak ogórkowa, pomidorowa, barszcz czy krupnik. W roli drugiego dania często wybierane jest mięso z dodatkami, w tym m.in. kotlet schabowy z ziemniakami i surówką, a także pieczeń i roladki. Ważnym elementem może być też stół złożony z podgrzewanych dań, takich jak pierogi, czy naleśniki.
Catering Białołęka często przybiera też formę dań dopasowanych do konkretnego święta. Na Wielkanoc wybierane są przede wszystkim wędliny, jajka, czy barszcz biały. Na Wigilię: uszka, barszcz czerwony i tradycyjne ciasta.
Z kolei catering firmowy bazuje zazwyczaj na przekąskach, które można wygodnie spożywać w czasie swobodnej konwersacji. Sprawdzą się m.in. koreczki z warzywami, serami i mięsem, bruschetta, małe roladki, tartaletki, a także słodkości.