Jakie zalety mają domowe obiady?

Chociaż dużą część Polaków lubi jadać w restauracjach i próbować nowych smaków, często zdarza im się westchnąć i rozmarzeniem stwierdzić, że zjedliby prawdziwy, polski, domowy obiad. Dlaczego wciąż uważamy, że domowe obiady są najlepsze na świecie, a lokale serwujące polską kuchnię cieszą się taką popularnością? Sprawdźmy!

 

Smaki, które znamy z dzieciństwa

Dla większości z nas mielony z buraczkami, schabowy z ziemniaczkami, rosół, pomidorowa, czy naleśniki to dania, które doskonale znamy i pamiętamy z dzieciństwa. Poza ich wyjątkowym smakiem budzą w nas dobre skojarzenia związane z obiadami mamy, wizytami u babci, cioci, czy na szkolnej stołówce. Pamiętajmy też, że tyle, ilu kucharzy, tyle jest wersji każdego dania. Często krem pomidorowy podany z przyprawionymi grzankami w najlepszej restauracji nie umywa się do zwykłej pomidorówki z ryżem, którą robiła nam mama. Polski, domowy obiad to coś, za czym wyjątkowo tęskni się na wakacjach zagranicą, po przemarznięciu na przystanku autobusowym, czy wtedy, gdy do pozostania w łóżku zmusza nas choroba.

 

Domowy obiad, czyli wiesz co jesz

Domowe obiady mają jeszcze wiele zalet. Jedną z nich jest to, że jako dania mające swoje korzenie tu, w Polsce, przygotowywane są ze świeżych, lokalnych składników. Warto wspomnieć też, że większość rodzimych dań ma dość prosty skład: jeśli przygotuje się je bez dodatków koloryzujących, wzmacniających zapach, czy przyspieszających gotowanie, są one pożywne i zdrowe.

Minusem domowych obiadów jest to, że wymagają czasu na ich przygotowywanie. Na szczęście coraz więcej restauracji zauważa, że Polacy czasami wolą zamówić do domu ulubionego „mieloniaka”, niż egzotyczne sushi. Nasz lokal od dawna stawia na domową, polską kuchnię. Nasza oferta dań na wynos, catering oraz menu w restauracji bazują waśnie na świeżych składnikach i tradycyjnych recepturach. Jeśli wiec planujesz organizację przyjęcia okolicznościowego z domową kuchnią, lub po prostu masz ochotę na przypomnienie.